I følge guidebokforfatter Moran er Taschhorn, som ligger mellom Saas-Fee og Zermatt, en av de topp 10 vanskeligste 4000-meterstoppene.

Da jeg prøvde fjellet direkte fra parkeringsplassen,med Geir, etter våre raid på Mont Blancs sydside, opplevde vi fascinerende dårlige forhold med sommervarm vintersnø, regelrett vått skum – som øvingsleder Stiansen kaller det når bare skrittet hindrer en mann i å synke dypere ned i den underlige hvite gjørma.

Selv ikke aktiv taubruk kunne etterhvert bygge tilstrekkelig tro på at dette var et sunt prosjekt – da den hengende hvite myra skjulte alle potensielle sikringspunkter, bare 200 høydemeter under toppen.

Nå var det annerledes. Vedvarende sydlig vind har tatt med seg varme fra Sahara og løftet temperaturene 10 grader over gjennomsnittet i ukesvis. I følge med Signar, kjent for bloggens lesere fra turer til Dent Blanche og Den djevelske ryggen, ble det en sytalaus klyvetur på nesten utelukkende tørt underlag.

Tauet ble liggende i sekken gjennom hele turen, og til tross for rikelig med pauser beveget vi oss godt innafor guidebokas tidsestimater.

klyvetur3

klyvetur4
Foto: Nilsen, Granheim

/T.